گوگرد

گوگرد

گوگرد(Sulfur) یکی از عناصر شیمیایی شناخته شده در جدول مندلیف است. گوگرد یا سولفور دارای 16 الکترون است. در اواخر دهه 1770 آنتوان لاووازیه توانست مجامع علمی را متقاعد کند که گوگرد یک عنصر است و نه یک ترکیب.. عنصر گوگرد در طبیعت به صورت طبیعی و خالص، یا به صورت ترکیبات سولفید و سولفات همراه با سایر عناصر فلزی و غیرفلزی یافت می­شود.

گوگرد سرد و خالص، زرد رنگ میباشد ولی اغلب اوقات بواسطه درجه حرارتهای بالا یا ناخالصیها تغییر رنگ میدهد. بنا به سیستم تبلور، ظاهر این نافلز به رنگ زرد کمرنگ میباشد که بسیار سبک و نرم است. این عنصر به هنگام ترکیب با هیدروژن بوی مشخصی داشته که مشابه بوی تخم مرغ فاسد شده است.

حالتهای معمول اکسیداسیون این عنصر 2-و2+و4+و6+ بوده که 2- و 2+ کاهنده هستند و تمایل رسیدن به 6+ که پایدارتر است را دارند

به اسیدی که اکسیژن داشته باشد اکسی اسید می گویند برخی از اکسی ایدهای گوگرد را نمی توان از طریق روش های معمول،جداسازی کرد و تنها به کمک نمک هایشان شناخته می شوند دی اکسید گوگرد و سولفیت ها so3 دوبار منفی مرتبط با ترکیب ناپایدار سولفوروس اسید با فرمول H2so3 هستند تری اکسید گوگرد و سولفات ها so4-2  نیز به سولفوریک اسید H2so4 ارتباط دارند.

 چرا گوگرد مایع داتام؟

شاید با توجه به توضیحات ذکر شده بتوان گفت که گوگرد مناسب برای کشاورزی، گوگردی است که نه تنها درصد مناسبی از گوگرد را در خود داشته باشد؛ (لازم است بدانید که گوگردهای صنعتی زرد فقط درصد بالا را دارند و بقیه شرایط را ندارند). بلکه بتوانند رطوبت را جذب کرده و در کنار اکسیژن و باکتری تیو‌باسیلوس قابلیت سولفاته‌شدن را داشته باشد.

گوگرد پتروشیمی یا صنعتی به عنوان اصلاح کننده خاک مورد استفاده قرار نمی گیرند  زیرا دارای عناصر سنگین هستند که باعث افزایش سمیت خاک می شوند  اما گوگردهای مایع به علت  تغییر فرایند این نوع گوگردها و افزایش سطح جذب آنها می تواندد به عنوان اصلاح خاک استفاده شوند

گوگرد مایع از گوگرد پالایشگاهی تهیه می شود با مش بالای 250 که از مزایای گوگرد پالایشگاهی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • این کودها خلوص بالایی داشته و حاوی درصد بالایی از گوگرد هستند.
  • به‌خاطر اینکه غیرقابل‌حل در آب هستند،در زمان اعمال به خاک آبشویی کمتری نسبت به کودهای سولفاته دارند.
  • فاقد عناصر همراه مضر هستند.

کودهای سولفاته حاوی مقدار مشخصی سولفات هستند که می‌تواند منبع مناسبی برای تامین نیاز خاک به گوگرد باشند.کودهای سولفاته علاوه بر تامین گوگرد خاک، حاوی عناصر غذایی دیگری نیز هستند که می‌تواند برای خاک مفید باشد. گوگرد موجود در این کودها به فرم سولفات (SO4-2) است که می‌تواند بلافاصله جذب گیاهان شود.

از معایب کودهای سولفاته می‌توان به درصد پایین گوگرد موجود در آنها و جذب سریع کود توسط گیاه اشاره کرد چرا که گوگرد از دسته عناصری است که در تمام مراحل گیاه مورد نیاز است و باید مرحله به مرحله جذب گیاه شود. شکل کود به فرم سولفات باعث می شود فوری جذب گیاه شود در مراحل دیگر کمبود گوگرد در گیاه به وجود بیاید همچنین فرم کودها به شکل سولفات باعث می شود فوری این ترکیب با ترکیبات خاک واکنش دهد و حالت رسوب پیدا کند.

سرعت اکسیداسیون S با کاهش اندازه ذرات گوگرد افزایش می‌یابد. یعنی هرچه اندازه ذرات ریزتر باشد، سطح تماس آنها بیشتر و با سرعت بیشتری به سولفات تبدیل می‌شوند. افزایش سطح S منجر به دسترسی بیشتر گیاهان به SO4-2 می‌شود. در مورد کودهای گوگردی گرانوله باید توجه داشت که این کودها چون سطح تماس کمتری باید زمان بیشتری در معرض نوسانات دمایی و رطوبتی خاک قرار گیرند تا متلاشی شده و با فعالیت میکروبی اکسید شوند. کود مایع داتام دارای سولفور مایع است که به علت فرایند نانو بودن سطح تماس را افزایش داده و راحت تر در اختیار گیاهان قرار می گیرد همچنین کود گوگرد مایع  بالاترین میزان سولفور رو دارد چرا که بیش تر از این گوگرد قابلیت حل شدن رو ندارد زیرا که نامحلول است بسیاری از شرکت ها برای جلب تبلیغات میزان گوگرد موجود در محصول خود را براساس وزن مولکولی فرم سولفات اعلام می کنند که چون فرم سولفات دارای وزن مولکولی بالاتری است  مقدار گوگرد در محصول را بالاتر نشان می دهد در صورتی که بیش تر از 25 درصد گوگرد هرگز به حالت مایع  وجود ندارد.که اصولا به عنوان کودهای سوسپانسیونی یا کودهای دارای 80 درصد گوگرد شناخته می شوند که چیزی جز تبلیغات نیستند

با توجه به توضیحات بالا در مورد سولفور می تواند از مزایای کود گوگرد مایع داتام به نکات زیر اشاره کرد

گوگرد مایع داتام به علت فرم پالایشگاهی و فرم نانو بودن آن می توان به عنوان اصلاح خاک مورد استفاده قرار بگیرد ودر  PH بالای خاک نیز قابل استفاده است و می تواند باعث کاهش Ph خاک شود (در کودهای حاوی تیلو باسیلوس این را باید مد نظر گرفت که  به این باکتری ها در Ph بالا از بین می روند چرا که آستانه تحملی خاصی دارند)

گوگرد مایع داتام به علت فرم سولفور مایع و دارای مقدار بالای گوگرد می تواند به عنوان قارچ کش و آفت کش قوی عمل کند (کودهای پودری دارای گازهای سمی و بادبردگی زیادی دارند و همچنین به مقدار بالای در مزارع و درختان مورد استفاده قرار می گیرند و سرعت جذب بسیار کندی دارند و در مزارع باقی می مانند) به این خاطر  در مبارزه با آفت و قارچ کش ها بهترین گزینه استفاده از گوگرد مایع داتام است

گوگرد مایع داتام کارایی بالای دارد و صرفه اقتصادی دارد چرا که به علت نانو بودن و سطح جذب بالاو همچنین به علت فرم غیر اکسید آن در طی مراحل مختلف جذب گیاه می شود و این باعث می شود استفاده مجدد از کود گوگرد به پایین ترین حد خود برسد  (در هر هکتار بیش تر از 2الی 3 بار استفاده نمی شود) و به دلیل دارا بودن عنصر پتاسیم هیدروکسید و ازت ،عنصر های اصلی برای جذب گیاه استفاده از سایر کودها و نهادهای شیمایی را  کاهش می دهد

گوگرد مایع داتام به علت فرایند نانو که دارد این قابلیت را دارد در تمام سیستم های آبیاری مورد استفاده قرار بگیرد و از نازل های سم پاشی هم می تواند عبور کند گوگرد مایع داتام تهنشین نمی شود و مانند کودهای سوسپانسیون حالت رسوب را به خود نمی گیرد بنابراین در زمین یا سطح برگها باقی نمی ماند

نوشتهٔ پیشین
تفاوت گوگرد مایع با حالت سوسپانسیون کود
نوشتهٔ بعدی
فاز نخست سیستم یکپارچه اطلاعات کشاورزی راه اندازی می شود
فهرست